Oslobođenje smrtovnice

Oslobođenje smrtovnice je redovna rubrika u istoimenim novinama i news portalu.

Oslobođenje je dnevna novina u Bosni i Hercegovini koja se štampa u Sarajevu.

Kao i većina dnevnih novina na svijetu, bitna rubrika su Oslobođenje smrtovnice koje pored informativnog karaktera, ovom mediju donose i značajne prihode neophodne za rad ove kultne medijske kuće.

Oslobođenje je novina s najdužom tradicijom u Bosni i Hercegovini. Direktorica i glavna i odgovorna urednica je Vildana Selimbegović.

-
oslobođenje smrtovnice
Oslobođenje smrtovnice

Oslobođenje Historija

Prvi broj Oslobođenja štampan je u semberskom selu Donja Trnova 30.08.1943. godine. Na logu se nalazila zvijezda petokraka, a u podnaslovu Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Tokom svih godina postojanja, Oslobođenje je kao dnevna novina svakoga dana svjedočilo zbilju Bosne i Hercegovine.

Na stranicama Oslobođenja su se smjenjivali sugovornici, autori, gosti, razmjenjivala se mišljenja, uvijek sa istim ciljem: pružiti pravovremenu, objektivnu i profesionalnu informaciju pokazujući da je Put Oslobođenja put povjerenja.

Od svog nastanka Oslobođenje se ponosilo činjenicom da je i srpsko i hrvatsko i bošnjačko, da pripada svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine. I danas je tako.

MOŽDA VAS ZANIMA
oslobođenje smrtovnice
oslobođenje smrtovnice za danas

smrtovnice oslobođenje
oslobođenje smrtovnice danas

Tokom posljednjeg rata Oslobođenje je svakoga dana, iako nadomak prve linije fronta opsjednutog Sarajeva, dolazilo do svojih čitatelja.

Oslobođenje je uspijevalo a i danas nastoji sačuvati standarde profesije, čemu svjedoči impozantan broj nagrada koje Oslobođenje čuva u svojim vitrinama.

Oslobođenje je proglašeno listom godine u svijetu 1992. godine, a zahvaljujući planetarnoj solidarnosti kolega 16. septembra 1993. odštampano je u tiražu od 21.800.000 primjeraka!

Tokom posljednjih godinu dana Oslobođenje je moderniziralo redakciju, redizajniralo portal, te osvježilo novi/stari imidž novine.

Oslobođenje je osnovalo Klub čitatelja: najvjerniji čitatelji su dobili i kartice Moje Oslobođenje, kao i specijalne povlastice.Naravno, tu je i neizostavna rubrika Oslobođenje smrtovnice danas.

oslobođenje smrtovnice
Oslobođenje smrtovnice

Oslobođenje Nagrade

List Oslobođenje nagrađivan je više puta. Između ostalog:

Nagrada Freedom of Media Transatlantske mreže lidera (2021)
Nagrada Kluba europskih rektora za borbu protiv ksenofobije
Nagrada fondacije Alfons Kamin, Barcelona, Španija.
Nagrada za dostignuća u novinarstvu agencije Inter Press Service
Nagrada za ljudska prava “Saharov” (1993)
Međunarodna nagrada za slobodu štampe (1995)


Nagrada slobode 1993. godine, koju su dodijelili ugledni skandinavski listov Dagens Nyheter (Štokholm) i Politiken (Kopenhagen)
Za izuzetnu odanost istini i slobodi Oslobođenju je 1993. godine dodijeljena nagrada Oskar Romero, od katoličke fondacije The Rothko Chapel iz Houston, Teksasa, SAD.
List godine u Velikoj Britaniji 1992.


Godine 1989.Slobodna Dalmacija proglasio je Oslobođenje najboljom novinom u SFRJ.
Orden rada sa crvenom zastavom (1983)
Nagrada ZAVNOBiH (1978)
Nagrada Zlatni Merkur 1977. godine, koju dodjeljuje Međunarodni komitet za razvoj i međunarodnu saradnju u Rimu
Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencom 1963 godine

GORI ZGRADA OSLOBOĐENJA VIDEO

Dana 29. maja 1992. godine, zapaljena je zgrada Oslobođenja, prvi, ali ne i posljednji put.

Zgrada je zapaljena granatama i zapaljivim mecima ispaljenim sa srpskih položaja u Nedžarićima. Napadi na Oslobođenje nastavljeni su mjesecima, sve dok zgrada nije u potpunosti srušena.

Tokom pokušaja da se ugasi jedan od požara, smrtno je stradao Avdija Adžamija, pripadnik Vatrogasnog društva „Ali-pašin most“.

„Agresor mjesecima nije odustajao od cilja da onemogući i opstruira rad svih medija u Bosni i Hercegovini.

Zgrada Oslobođenja s dimom i prašinom otišla je u beskraj, odakle se više nikada ništa ne vraća. Srećom, ostali su ljudi. Niko nije očekivao sljedećeg jutra izlazak novog broja.

Međutim, u 6 sati ujutro na prvoj stranici objavljena je vijest s fotografijom o požaru i porukom: Oslobođenje ide dalje.

oslobođenje smrtovnice
Oslobođenje smrtovnice

Međutim, uprkos konstantnom granatiranju i katastrofalnoj situaciji u Sarajevu uopće, zahvaljujući požrtvovanosti svojih novinara i svih ostalih zaposlenika dnevna novina Oslobođenje dobila je nagradu List godine u svijetu 1992. godine.

Tri mjeseca kasnije zgrada Oslobođenja zapaljena je drugi put. Nakon ovog napada dva nebodera ovog zdanja konačno su, i zauvijek, srušena. Zgrada sarajevskog Oslobođenja izgrađena je 1982. godine.

Također, na današnji dan, 29. maja 1992. godine, zapaljena je i srušena džamija Magribija na Marijin-Dvoru u Sarajevu.

Izvori: Oslobodjenje.ba / radiosarajevo.ba /