back to top

Molitva zahvalnosti

Molitva zahvalnosti je izraz srdačne zahvalnosti i priznanja prema Bogu, svemiru ili višoj sili za sve blagoslove, lekcije, ljude i iskustva koja su prisutna u našem životu. To je duhovna praksa koja nas podsjeća na dobro koje imamo, potiče na pozitivan stav i pomaže nam da prepoznamo i cijenimo dobre stvari, čak i u teškim vremenima.

U molitvi zahvalnosti, ljudi često izražavaju svoju zahvalnost za zdravlje, obitelj, prijatelje, krov nad glavom, hranu, prirodu, slobodu, mir i druge segmente života koji doprinose njihovoj sreći i sigurnosti. Također se može zahvaliti za izazove i teškoće, jer oni pružaju prilike za rast i učenje.

Ova vrsta molitve može se prakticirati u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu, bilo tiho u srcu ili glasno izgovorena, samostalno ili u zajednici. Njome se njeguje stav zahvalnosti, koji može poboljšati emocionalno stanje, smanjiti stres i unaprijediti opću dobrobit. Molitva zahvalnosti nije samo za vjerske ljude; može biti dio svakodnevnog duhovnog ili meditativnog prakticiranja bilo koje osobe koja želi njegovati dublje osjećaje zahvalnosti i povezanosti s onim što ih okružuje.

Evo primjera molitve zahvalnosti koju možete koristiti ili prilagoditi prema vlastitim potrebama i osjećajima:

Dragi Bože,

Danas dolazim pred Tebe s srcem punim zahvalnosti. Zahvaljujem Ti na svakom novom danu, na svjetlosti koja osvjetljava moj svijet i na miru koji mi donosiš u trenucima tišine.

Zahvalan/zahvalna sam za zdravlje koje mi dopušta da doživim ljepotu života, za obitelj i prijatelje koji mi pružaju ljubav, podršku i radost. Zahvalan/zahvalna sam za dom koji mi pruža utočište, za hranu koja me hrani i za sve male stvari koje čine moj dan posebnim.

Zahvaljujem Ti na snazi koja mi pomaže da prevladam izazove i na mudrosti koja me vodi kroz odluke. Cijenim lekcije koje sam naučio/la, čak i one koje su dolazile kroz teškoće, jer su me učinile snažnijim/snažnijom i mudrijim/mudrijom.

Zahvalan/zahvalna sam za ljepotu prirode – za cvijeće koje cvjeta, za šum drveća i za melodiju ptica. Za sve trenutke radosti i smijeha, za svaku ljubaznu riječ i gestu dobrote koju sam primio/la ili dao/la.

Molim Te da nastavim hodati stazama zahvalnosti, da svaki dan prepoznam i cijenim sve blagoslove koje si mi dao/la. Pomozi mi da širim ljubav i pozitivnost gdje god idem i da budem izvor svjetla i nade drugima.

U Tvoje ime,

Amen.