back to top

U tragediji smrtno stradali Amila Šehović i njen sin Salih: Poznato mjesto i vrijeme dženaze

“Veliki miting srpskog naroda” biće održan u četvrtak u 18h na Trgu Krajine u Banjaluci kao odgovor na najavu donošenja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj Skupštini UN-a, poručeno je od lidera stranaka vladajuće koalicije u RS nakon održanog sastanka u NSRS.

“Rezolucija bez obzira što želi da se predstavi kao dan sjećanja, znamo kakve posljedice može da izazove, ali može samo da donese neprilike BiH, zato je koalicija odlučila da održi miting u četvrtak u 18h i da pozovemo sve građane a sve koji se ne odazovu treba da ih je sramota jer ovo nije politički događaj“, rekao je Nedeljko Čubrilović lider stranke Demos.
NSRS će raspravljati na posebnoj sjednici skupštine koja će biti održana u četvrtak o Izbornom zakonu RS ali i o usvajanju izvještaja nezavisne Međunarodne komisije o Srebrenici. Tačke dnevnog reda biće poznate sutra nakon održanog kolegijuma.
“Očekujem da u 18h bude najveći skup u istoriji RS. Što se tiče dnevnog reda, biće tu izvještaj međunarodne komisije o Srebrenici, kao i Izborni zakon RS”, rekao je lider US Nenad Stevandić.

“Dva su bitna pitanja, a prva je rezolucija o Srebrenici, ono što je paradoks je da su sponzori Njemačka i Ruanda, kao da je Njemačka zaboravila šta je radila na ovim prostorima, a druga stvar je Izbornog zakona RS”, dodaje Darko Banjac.
Novo negiranje genocida
Milorad Dodik je iskoristio priliku da ponovo negira genocid u Srebrenici.

“Elita bosanskih muslimana je napravila autogol, razvalila je kompletnu strukturu, sa druge strane primorali su nas da reakcija bude i one tek počinju. Genocid u Srebrenici se nije desio, a da se desio ne bi se ovoliko nametala ta priča, postoje sudovi koji su presudili, muškarci i žene u to vrijeme poslati su na druga mjesta, a VRS se obračunavala sa vojskom Alije Izetbegovića, a Naser Orić je zaštićena biljka koja nije odgovarala za svoje zločine“, kazao je Dodik.
Nakon toga je ponovo govorio o otcjepljenju Republike Srpske.
“Poginulo je preko 4.000 muslimana ali se ne pominje skoro 3.000 Srba da su poginuli, genocid je izmišljotina koja će nas rastaviti, ponosan sam na to da provedemo mjere, RS je stabilna, a nakon UN-a idemo u put samostalnosti jer nemamo nijedan razlog da u BiH ostanemo. Hoće da o Srebrenici naprave sinonim a ne zna se ni koliki je broj ubijenih, izmišljeno broj od 8.300 koji se koriste i predlagači ove rezolucije, nakon ovoga nema suživota, i to ćemo uraditi mirnim putem, a jedna od tih aktivnosti je izborni zakon. Mi radimo u skladu sa Ustavom i zakonom, CIK ne može da provodi izbore u RS, ukoliko CIK to pokuša da to uradi biće spriječeni da to uradi“, kazao je Dodik.

cazin.ba